Habanos in de humidor kabinet

July 28, 2016
Flymaster

Habanos sigaren bewaren in een humidor kabinet en pairing

Humidor kabinet blijkt uit dit artikel de minimale vereiste voor het bewaren en laten rijpen van sigaren vanwege voldoende luchtcirculatie. Habanos kunnen minstens 15 jaar lang worden bewaard. Sommige zelfs langer naar uw eigen persoolijke voorkeur wat smaak betreft. En net zoald de betere wijnen zullen deze met de jaren beter worden.

De ideale omstandigheden creëren met de humidor

De ideale omstandigheden voor Habanos sigaren komen tot stand wanneer deze worden bewaard bij een relatieve luchtvochtigheid van 65 % tot 75 %. Het liefst bij een temperatuur tussen de 16 graden Celcius en 20 graden Celcius. De luchtvochtigheid is zeer cruciaal. Als een Habano te vochtig wwordt kan hij niet worden gerookt. Als hij uitdroogt krijgt hij een bittere smaak. Het is ook belangrijk om de temperatuur constant te houden omdat de luchtvochtigheid hiermee samenhangt. Natuurlijk zorgen wij met onze humidors dat deze factoren van minder belang zijn door goede actieve luchtbevochtigers te voorzien en eventueel meerdere.

Humidors

De ideale humidor om uw sigaren in te bewaren is hoogstwaarschijnlijk de walk in humidor. Deze wordt automatisch op de ideale temperatuur en vochtigheid gehouden indien u beschikt over de juiste apparatuur voorzien door onze specialisten. Zoals u kunt zien in onze sigarenwinkel . Dergelijke walk-in humidors vindt u in gespecialiseerde ruimtes zoals bij ons als Habanos Specialist hier in Turnhout. Natuurlijk kunnen wij ook sigaren voor u bewaren indien u dit wenst. Indien u jammer genoeg niet over zo’n ruimte kunt beschikken, bestaan er gelukkig veel humidors op de markt om u Habanos onder de juiste omstandigheden te bewaren. Dit zijn kisten, humidor kasten genaamd humidor kabinet of zelfs complete kamers die speciaal zijn ontworpen voor sigaren en ook een of meerdere bevochtigingselementen bevatten.

Goede sigarenspeciaalzaken bewaren hun Habanos in een humidor zodat zij in perfecte conditie kunnen worden verkocht. Als u bij ons in de walk-in humidor binnenstapt merkt u de vochtigheid en zodra u een sigaar aan het uiteinde voelt merkt u dat deze veerkrachtig is. Droge sigaren hoort u kraken, scheuren en bieden geen rookplezier.

Aanbevolen wordt om uw eigen humidor aan te schaffen waarin u Habanos ook thuis in de juiste condities kunt bewaren. Het duurt enige dagen voordat Habanos acclimatiseren, het is daarom een goed idee om een humidor te kopen met een lade waarin de nieuw aangeschafte Habanos aangeschafte Habanos gescheiden bewaard kunnen worden avn uw reeds eerdere aangeschafte.

Leg de Habanos sigaren niet in uw koelkast of kelder. Ook raden wij af uw sigaren in de vriezer te leggen na aankoop overzees om te tabakskever te doden: uw smaken zullen ook mee verdwijnen. Hier drogen de Habanos uit en nemen zij ook gauw luchtjes op.

Het oplossen van problemen met een humidor

Er kunnen problemen ontstaan tijdens de opslag van Habanos. Zij kunnen bijvoorbeeld te nat of te droog worden tijdens het bewaren. Droogte is de meest schadelijke factor omdat zij na 2 of 3 maanden de smaak beginnen te verliezen die noit meer kan worden teruggewonnen. Dat is eeuwig zonde voor alle aficionado’s! Als u droge sigaren weer op het juiste vochtigheidsniveau wilt brengten doet u dit in verschillende stadia, omdat u anders het risico loopt dat de dekbladeren zullen barsten terwijl zij het vocht absorberen.

Door langdurige vochtigheid kan tabak gaan rotten, maar het is waarschijnlijker dat u bloem tegen gaat komen Ook wij zien dit geregeld terug in onze walk-in humidor. Dit is een witte, poederachtige schimmel dat op natuurlijke wijze op een Habano sigaar ontstaat als deze wordt blootgesteld aan een plotselinge stijging van de vochtigheid of een lang         . Dit is een teken dat de Habano levend en wel is en kan eenvoudig met een borsteltje of fijne kwast worden verwijderd.

De tabakskever of ‘ladioderma serricorne’ is een serieuzere plaaggeest. Het voedt zich met tabak en maakt gaatjes in de dekbladeren waardoor de Habano sigaar niet meer gerookt kan worden. Deze plaag is gelukkig zeldzaam, maar het is beter om de temperatuur in uw humidor niet boven de 20 graden Celcius te laten koen. De enige oplossing is om de geïnfecteerde kist enkele dagen in de diepvriezer te leggen. Hierdoor wordt de kever gedood en worden de Habanos sigaren behouden die nog niet zijn aangetast. Overigens zult u dit probleem niet tegenkomen indien u uw sigaren in onze winkel koopt. Deze worden legaal geïmporteerd en allereerst ingevroren bij Tabaknatie in Antwerpen.

Het rijpen in de humidor

Het huwelijk, ofwel het rijpen, tussen de bladeren van de Habano begint op het moment dat de Habanos sigaar de werkbank van de torcedor verlaat. Het duurt enige tijd vvoordat de melange van het binnengoed gaat harmoniseren en de smaak zal geven die door de Ligador was bedoeld

Rijping wordt het beste bereikt in een grote humidor waar vochtige lucht rondom de kisten kan circuleren en waar de omstandigheden jaar in jaar uit constant worden gehouden. Deze taak kan het beste door deskundige sigarenspeciaalzaken worden uitgevoerd zoals Casa N°7. Indien u dus het budget heeft kunt u kijken naar een humidor kabinet of beter nog een humidor op maat.

Het loont zeer de moeite om op dit resultaat te wachten omdat de smaak zich ontwikkeld zal hebben en uw Habanos sigaar zijn volledige bouquet makkelijker aan u zal openbaren.

De Habanos sigaar en andere producten pairen

Er zijn veel theorieën over het pairen. De jongste jaren is de lisjt met dranken die geassocieerd worden met de Habanos indrukwekkend lang geworden. Naast geestrijke draken zoals Cognac zijn er nu ook Armagnac, Brandy van Jerez, maar ook zowel malt als blended whisky’s, tequila en natuurlijk Cubaanse rum. In de ategorie van wijnen is er port, champagne, sherry, en witte en rode wijnen uit bekende internationale AOC regio’s.

De delicate smaak van de Ibericoham op een toast wordt ook als gepaste combinatie met een goede Habano beschouwd. Zo zijn er soms zelfs tabaksbladeren verwerkt in het recept van bepaalde uitgelezen chocolademerken welke helaas niet in België te koop zijn. Rekening houdend met de meer dan 250 verschillende Habanos sigaren binnen het standaardgamma van de twingigtal merken waaruit gekozen kan worden, zonder de jaarlijkse speciale producties mee te rekenen en de vele Habanos die heel wat liefhebbers jaren geleden kochten en thuis bewaren, is het aantal mogelijke pairingscombinaties enorm. In ieder geval is het de bedoeling combinaties van goede producten te vinden die een streling zijn voor de tong. Kies uw favoriete Habanos en laat u leiden door een expert zoals een Habanossommelier en ga voor een nieuwe ontdekking in combinatie met sigaren uit uw humidor.